当前位置: 首页» 学院动态» 学术动态

材料论坛学术报告-Conrado Aparicio教授

发布日期:2019-10-11

报告题目:BIOACTIVE BIOMATERIALS: PAST, PRESENT… and FUTURE

Conrado Aparicio

间:20191015日(星期二)上午10:00

:材料楼A307会议室

报告人简介:

Conrado Aparicio,教授,生物材料学专家。2005年博士毕业于西班牙加泰罗尼亚大学生物材料专业,2007年西北大学博士后出站 (世界著名材料学家Samuel Stupp组)。现担任美国明尼苏达大学牙学院口腔生物材料与生物力学研究中心行政副主任,Omicron Kappa Upsilon国家牙科荣誉学会荣誉会员,Innovation and Research in Biomedical EngineeringElsevier杂志)副主编,IADR国际牙科研究协会生物相容性小组主席。主要研究生物材料表面的设计、修饰,以及对其物理、化学、机械和生物特性的表征和分析,合成材料和组织的生物矿化,牙科和整形外科植入物的表面改性,牙科修复材料的开发和评估,硬组织(牙釉质,牙本质,骨)再生,重组和自组装生物聚合物。参与撰写数本专著并在国际杂志期刊上发表170多篇论文。

摘要:

In the 1960’s Larry Hench developed Bioglass and in the early 1970s’ he defined bioactivity for the first time based on the biological properties of Bioglass. Since then, many more ‘bioactive’ materials have

been developed, either with the same properties defined by Larry Hench or with a broader and freer understanding of what bioactivity of a material entails. In dentistry, the use of the term ‘bioactivity’ has been lately under debate as the term has been increasingly attached to materials with quite varied properties claimed to be bioactive. This lecture introduces a historical perspective of the development of  bioactive materials; discusses the concept of bioactivity, how to assess bioactivity in vitro and in vivo, and bioactive materials in dentistry; and presents some of the bioactive materials that our lab has developed over the last 15-20 years.

欢迎全校师生参加!

南昌大学科学技术处、材料科学与工程学院

20191010

地址:江西省南昌市红谷滩新区学府大道999旧版网站
邮编:330031 电话:0791-83969553 电邮:mse@ncu.edu.cn